Használati minta

A használati mintaoltalom a szabadalmazható találmányoknál kisebb mértékű új műszaki megoldások (eszközök vagy berendezések) jogi oltalmát biztosítja maximálisan 10 éves időtartamra.

A használati mintaoltalom a szabadalomhoz hasonlóan kizárólagos jogokat biztosít a jogosult számára. A használati mintaoltalom lényegében két feltételhez kötött: a műszaki megoldásnak újnak és feltalálói lépésen alapulónak kell lennie.

Az újdonság azt jelenti, hogy a találmány minden, a technika állását képező (korábban nyilvánosságra jutott) műszaki megoldástól különbözik.

Feltalálói lépésen alapulónak akkor tekinthető a találmány, ha az a mesterségben járatos személy számára nem nyilvánvaló, vagyis, ha az a technika állásához tartozó megoldásoknak nem csupán egyszerű kombinációja vagy triviális variációja.

A használati mintaoltalom előnye, hogy a lajstromozást nem előzi meg hivatalos újdonságkutatás és vizsgálat, így a használati mintákat átlagosan 6-12 hónapon belül engedélyezik, szemben a szabadalmakkal, amelyeknél ez a folyamat tipikusan 3-5 évet vesz igénybe.

Használati mintaoltalom

6 – 12 hónapon belül engedélyezik

a lajstromozást nem előzi meg hivatalból újdonságkutatás

Szabadalom

az engedélyeztetési folyamat átlagosan 3-5 évig tart