Iparjogvédelem Kínában?

Vegyes vélemények vannak a Kínában történő jogszerzéssel és jogérvényesítéssel kapcsolatban, azonban elmondható, hogy az emberek többsége még mindig gyanakvó. Az egyik leggyakoribb aggály az, hogy Kínára továbbra is jellemzőek a jogsértések, a hamisítás és az illetéktelen másolás fogalma pedig szinte „összeforrt” Kínával.

Emellett vannak olyan vélemények is, mely szerint az iparjogvédelmi ügyekben a kínai bíróságok és hatóságok esetenként a kínai vállalatokat részesítik előnyben a külföldi vállalatokkal szemben. Ez a helyzet érthető módon bizalmatlanságot és aggodalmat kelt a külföldi vállalatok körében, akik attól tartanak, hogy nem kapnak majd méltányos eljárást és megfelelő védelmet a kínai piacon.

Kevesebben ugyan, de vannak, akik pozitívan látják a Kínában zajló iparjogvédelmi erőfeszítéseket, amiket az ország az utóbbi években ért el az iparjogvédelem terén. A kínai kormányzat több intézkedést is hozott a szellemi tulajdon védelme érdekében, és jelenleg is támogatást nyújt az innováció és a technológia fejlesztésének ösztönzéséhez. A kínai kormányzat és a nemzetközi közösség folyamatosan dolgozik az iparjogvédelmi rendszer javításán és az erőforrások növelésén annak érdekében, hogy a szellemi tulajdonvédelem Kínában hatékonyabb és megbízhatóbb legyen. A következő cikk ezeket a változásokat mutatja be.

A Szellemi Tulajdon Világszervezetének (WIPO) jelentése: Kínában hatalmas növekedés tapasztalható az ipari tulajdonjogokkal kapcsolatos bejelentések terén, minden területen.

„Az adatok azt mutatják, hogy folyamatos és fenntartható növekedést tapasztalunk az ipari tulajdonjogokkal kapcsolatos bejelentések terén, amit nagyrészt Ázsia gazdasági növekedése hajt. Más régiókban is főként felfelé ívelő tendencia figyelhető meg.”

Daren Tang, WIPO

Az iparjogvédelmi bejelentések száma világszinten 3,6%-kal nőtt 2021-ben, derült ki a Szellemi Tulajdon Világszervezete által november 21-én közzétett jelentésből. Különös módon ez a növekedés a COVID-19 járvány csúcspontjára és a globális gazdasági visszaesés időszakára esett.

A legnagyobb növekedés a szabadalmi bejelentések terén Ázsiában, azon belül is Kínában történt, ahol a világ szabadalmi kérelmeinek 46,6%-át nyújtották be 2021-ben! Ugyan részarányában az európai szabadalmi bejelentések száma eltörpül a fenti adatokhoz képest, szabadalmi bejelentésekből itt is 4,7%-kal a védjegy bejelentésekből pedig 13,5%-kal többet nyújtottak be az előző évhez képest.

„A járvány idején tapasztalható megnövekedett iparjogvédelmi (IP) bejelentési hajlandóság azt mutatja, hogy az emberek világszerte folytatták az innovációt és a kreativitást a járvány okozta gazdasági és társadalmi zavarok ellenére” – mondta Daren Tang, a WIPO főigazgatója.

A globális szabadalmi növekedést Ázsia hajtja előre

A WIPO statisztikái szerint a szabadalmi bejelentések számának növekedéséért három hivatal „felelős”: a Kínai, a Dél-Koreai és az Európai Szabadalmi Hivatalok. A 2021-ben világszinten összesen benyújtott 3,4 millió szabadalmi bejelentés meghaladta a korábbi legmagasabb, 2018-ban elért 3,3 milliót.

Ázsia térségként hatalmas növekedést tapasztalt a benyújtott szabadalmi kérelmek terén az elmúlt évtizedben, 2011-ben a világ szabadalmi kérelmeinek 54,6%-a, 2021-ben pedig már a 67,6%-a lett itt benyújtva. Ázsián belül a Kína szellemi tulajdoni hivatala közel felét kapta a világszinten összesen benyújtott szabadalmi kérelmeknek, mintegy 1,59 milliót.  A WIPO nagy részben Kína hosszú távú gazdasági fejlődésének tulajdonítja ezt a növekedést.

Az utóbbi években a kínai kormány komoly hangsúlyt fektetett a hazai szabadalmi rendszer fejlesztésére. Októberben a Kína Nemzeti Szellemi Tulajdon Hivatala (CNIPA) közzétett egy új intézkedéstervezetet, amely leértékelné azoknak a kínai szabadalmi ügynökségeknek a minősítéseit, amelyek jóváhagynak rendellenes vagy hamis szabadalmakat.

A kínai szabadalmi piac az elmúlt években virágzást élt át részben a kormány által nyújtott támogatásoknak köszönhetően, amelyek ösztönzik a szabadalmi bejelentések benyújtását és az innovációt.

Szintén érdemes megjegyezni, hogy tavaly Kína megelőzte az Egyesült Államokat, és a világ vezetője lett az érvényben lévő szabadalmak számának terén. Kínában 3,6 millió érvényes szabadalom van, míg az Egyesült Államokban 3,3 millió, Japánban 2 millió.

Figyelemre méltó növekedés a védjegyeknél is

A WIPO a 2021-ben tapasztalható világszintű 5,5%-os védjegy bejelentés növekedést „figyelemre méltónak” nevezte. 2021 a 12. egymást követő év volt, amikor globálisan növekedtek a védjegy bejelentések. A világ 20 legjelentősebb iparjogvédelmi hivatalából 18-nál növekedett az aktivitás.

A nagy növekedést tapasztaló védjegy hivatalokat két kategóriába sorolhatjuk: azokat, amelyeknél nagy mértékben nőtt a hazai bejelentések száma, és azokat, amelyeknél a külföldi beadványok száma nőtt meg.

A magas jövedelmű országokban, mint például az Egyesült Királyságban, Svájcban és Kanadában a növekedést nagyobb valószínűséggel a külföldi védjegy bejelentések okozták. Például a legnagyobb növekedést, 61,8%-os növekedést produkáló Egyesült Királyságban a beadványok mintegy felét nem helyi lakosok vagy cégek nyújtották be.

Ellentétben ezzel, Brazíliában, Indiában és Törökországban a beadványok számának nagy növekedése leginkább a hazai beadványokra vezethető vissza.

Hasonlóan a szabadalmakhoz, Ázsia hatalmas növekedést tapasztalt a védjegy bejelentések terén az elmúlt évtizedben. Ázsia védjegyhivatalai a 2021-es évben a világszinten benyújtott összes beadvány 69,7%-át kezelik, míg 2011-ben ez az arány 44,7% volt. Kína szellemi tulajdoni hivatala közel 9,5 millió beadványt fogadott, ami messze meghaladja a listán következő ország, az Egyesült Államok, mintegy 900 000 beadványát.

Kínai dominancia

A benyújtott szabadalmi- és védjegy bejelentések mellett Kína a formatervezési minták és a növényfajta-beadványok számának terén is az első helyen áll.

2021-ben a formatervezési mintaoltalmi bejelentések világszerte 9,2%-kal növekedtek, és Kína az összes beadvány 53,2%-áért felelős. Kínának van a legtöbb érvényes formatervezési mintaoltalmi regisztrációja (2,6 millió), a harmadik helyen pedig az Egyesült Államok található, Dél-Korea mögött.

A formatervezési mintaoltalmi bejelentések növekedési ütemének tekintetében az Egyesült Királyság vezet 128,5%-os növekedéssel, a bejelentések többségét azonban nem helyi lakosok vagy cégek nyújtották be.

A növényfajta-beadványok világszerte 12%-kal nőttek, és Kína 44,2%-át kapta a világ beadványainak.

Összességében a WIPO optimistán tekint az IP piacra és annak jövőbeli növekedésére. Azt azonban a szervezet igazgatója is megjegyezte, hogy a szabadalmi rendszer továbbra is érzékeny a lehetséges gazdasági zavarokra.

Tang elmondta:

„második gazdasági visszaesés közeleg, és a geopolitikai feszültségek növekednek”, valószínűleg utalva az orosz invázióra Ukrajnában és az Egyesült Államok és Kína közötti gazdasági feszültségekre.

Folytatta:

„azonban a jelenleg előttünk álló kihívások, mint például a klímaváltozás és az ENSZ Fenntartható Fejlődési Céljainak (SDG-k) elérése azt jelenti, hogy továbbra is támogatnunk kell az innovátorokat és a kreatív személyeket, hogy kihasználják az iparjogvédelem adta lehetőségeket és valóra váltsák ötleteiket, és olyan hatást hozzanak létre, amely jobbá teszi az életünket.”